Anita och Kent har varit med barn och barnbarn i Tanzania

Vi möttes av glada ungar med frimodig blick när vi kom till Varberg Home of Peace. Vi som besökte dem var Anita, Kent och större delen av vår egen familj. Husen ligger på en mindre höjd och de lyser vita, väl synliga från vägen.

Vi spelade brännboll, gungade och fick titta på de 10 nyfödda grisarna. Det var otroligt roligt att se våra egna barnbarn leka och stoja med ”våra” tanzaniabarn. Deras egna lekar visar på mycken kreativitet. Allt går att leka med. De bygger, ritar i sanden, använder kapsyler, pinnar, tegelstenar mm.

En dag åt vi också mat tillsammans med barnen. Oj, vilka portioner de åt! Det var jättegott, men Kent kunde nog få ner 1/3 del av deras portioner. En kväll när vi kom till barnhemmet hade strömmen gått och det var verkligen svart. Inte ett ljus så långt ögat kunde se.  Då skulle barnen stoppas i säng och personalen fick tända en fotogenlykta och natta dem.

Vi lämnade skor och kläder som personalen sedan fördelar. Denna gången fick också personalen kläder och skor från Sverige. Det är mycket populärt eftersom vi har mycket bättre kvalité. Och vi vet att de får jobba hårt, så en liten uppmuntran kan vara på sin plats. Vi hade också med oss en stor laddning Varbergsgodis. ”Godis är alltid gott”

Mathildas uthålliga arbete har gett resultat. Många volontärer har också passerat och hjälpt till med arbetet, varvat med lek med barnen. Kanske har de blivit förebilder för barnen? De vågade skratta, prata och ta kontakt med våra vita barn. Det kändes positivt att se dem så framåt. Mathilda har också många arbetsuppgifter runt driften av barnhemmet på sin lott.

Vi tänkte besöka Rashid, en av våra pojkar som bor hemma hos mormor och gamlamormor. Han är HIV smittad. Varje månad får familjen ett bidrag så att han kan gå i skolan och få mat. Han behövde en madrass att sova på. Tyvärr var han inte hemma. Mormor var sjuk och låg på sjukhus. Då måste någon följa med henne och se till att hon får mat och hjälp. Och det fanns ingen annan än Rashid som kunde göra det.

Tyvärr har det varit torka under tiden som skörden skulle mogna. På vår resa genom landet såg vi stora majsfält som hade vuxit en bit och sedan torkat till bruna rester. Vi såg faktiskt inte ett enda grönt majsfält. Det blir ett jobbigt år för många av våra vänner.

Juni 2011

Anita och Kent och 12 barn och barnbarn.

Varberg Home of Peace is powered by WordPress Panorama theme by Themocracy