Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/home/web29236/domains/varberghomeofpeace.org/public_html/wp-content/uploads/wpcf7_uploads/) is not within the allowed path(s): (/storage/content/51/169251/varberghomeofpeace.org/:/storage/configuration/wrappers/51/169251/varberghomeofpeace.org/:/tmp/) in /storage/content/51/169251/varberghomeofpeace.org/public_html/wp-content/plugins/contact-form-7/modules/file.php on line 214 Om barnhemmet | Varberg Home of Peace

Om barnhemmet

Anita och Kent Bladh

Anita och Kent Bladh

Så här började det
Långt in i Afrikas hjärta, i Tanzania, ligger en liten stad som heter Nzega. Här jobbade Kent och Anita Bladh mellan 1999-2001 på Svenska skolan, en internatskola för missionärsbarn. Under åren i Nzega kom de att lära känna många människor, och såg också de stora behov som fanns på många håll. Väl tillbaka i Varberg i Sverige fick de ett brev från kommunen i Nzega med en önskan om ett barnhem, och bestämde sig för att hjälpa till. ”Visst växer en önskan att kunna hjälpa när en gammal mormor eller morfar inte längre kan ta hand om sina barnbarn”, berättar Anita. ”Huset har rasat och inga pengar till mat. Många i föräldragenerationen dör i aids, och bara i Nzega kommun finns 600 föräldralösa barn.”

Mathilda leker med barnen

Mathilda leker med barnen

Nu började ett långt arbete med insamling av pengar och samarbeten med kommunen i Nzega och många andra kontakter. Kent reste runt och berättade om de föräldralösa barnen och samlade in pengar, och det blev flera resor till Tanzania för att arbeta på plats. Resor och andra omkostnader betalas privat, och alla involverade betonar att det är viktigt att människor vet att deras bidrag går till hundra procent till barnhemmets verksamhet. Barnhemmet byggdes enligt kommunens planer och ritningar, och barnen kunde börja flytta in i juni 2009. Längs vägen blev det klart att kommunen inte kunde fullfölja sina planer att driva barnhemmet, och allt skänktes till den lokala kyrkan som nu driver hemmet med bland annat stöd och pengar från Sverige.

Många har varit engagerade för att få barnhemmet på plats. Mathilda Eriksson är en av dem som  varit med och jobbat på plats. I vanliga fall arbetar Mathilda som lärare, och under lång tid har hon lagt sin tid i Nzega för att förhandla med kommunen och församlingen och bygga upp verksamheten.  ”Kärleken till landet och folket här”, svarar Mathilda på frågan om varför hon valt att satsa på det här ideella arbetet. ”Och möjligheten att få vara med och bidra till att de mest utsatta får ett framtidshopp.” Mathilda har tidigare erfarenhet som lärare på Svenska skolan i Nzega, och pratar swahili flytande. Kent och Anita pratar med värme och tacksamhet om Mathilda, och berättar om hennes kunskap om barn och hennes stora hjärta för dessa.  ”Utan Mathildas insats är det inte alls säkert att det skulle varit på plats idag”, säger Kent.

Personalen på Varberg Home of Peace

Personalen på Varberg Home of Peace

Varberg Home of Peace idag

Idag har barnhemmet 14 anställda. Flera av dem har erfarenhet av internatskola och arbete med barn och deras behov. Kent och Anita är mycket nöjda med att ha fått tag i så bra personal och betonar hur viktigt det är att barnen får ett varmt omhändertagande, förutom de grundläggande behoven av mat och kläder.

Den lokala kyrkan, Tazengwa-kyrkan, driver och ansvarar för verksamheten. Till hjälp har de stöd från Sverige genom de personer som engagerar sig och de gåvor som många bidrar med.

Det bor 40 barn på hemmet 2014, dessutom 7 barn som bor hos anhöriga. De får en egen säng, mat, gå i skolan och en varm personal som tar hand om dem.

Hemmet består av:

 • 2 stycken internatsbyggnader med totalt 40 bäddar
 • Stor matsal och förrådsbyggnad
 • Tvätt/tork/strykrum
 • Toaletter med badutrymme
 • Afrokök (vedeldade spisar )
 • Rinnande vatten i kranar och el i samtliga byggnader
 • Elektricitet
 • Manuell vattenbrunn, regnvattentankar och kommunalt vatten
 • Lekplats med fotbollsplan
 • Datahus med 4 datorer för utbildning och datakunskap
 • Förrådsbyggnad med verkstad

Varberg Home of Peace is powered by WordPress Panorama theme by Themocracy